Expediția ROCRES

Clima planetei noastre s-a schimbat de-a lungul istoriei. Doar în ultimii 650.000 de ani au existat șapte mari cicluri de retragere sau avansare a calotei glaciare, cu finalul brusc al ultimei era glaciare în urmă cu 7000 de ani, marcând începutul erei climei moderne și a civilizației umane. Majoritatea acestor schimbări climatice sunt datorate micilor variații din orbita planetei noastre ce modifică energia solară pe care o primește.

În acest context, cercetarea pe care o vom efectua prin această expediție științifică va contribui la sporirea bazei de date cu privire la schimbările climatice și va fi cu atât mai relevantă cu cât datele colectate provin dintr-o zonă mai puțin explorată de cercetătorii internaționali ca parte a unui proiect mai amplu ce urmărește efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale ce acoperă emisfera Nordică și reprezintă un veritabil plămân verde al Terrei.

Prima expediţie ştiinţifică trans-siberiană românească, pentru studiul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale. 

La inițiativa Centrului de Cercetări Biologice Grădina Botanică “Vasile Fati” din Jibou, în perioada iunie-iulie 2018, o echipă de 12 persoane, formată din cercetători și personal auxiliar din partea grădinilor botanice din Jibou, “Alexandru Borza”, UBB, Cluj-Napoca, dar și a ”Asociației Grădinilor Botanice din România”, precum și un jurnalist Agerpress, vor pleca într-o expediție de cercetare a “Efectelor Schimbărilor Climatice asupra Marii Păduri Boreale”.

Vezi website!